Koristi e-podpisovanja

Katere ključne koristi podjetju prinese e-podpisovanje?

8. januar 2023
5 minutno branje

Nobenega dvoma ni več, da je e-podpis postal ključen gradnik digitalnega poslovanja. Standard sodobnega, učinkovitega in enostavega poslovanja. Hkrati pa tudi priložnost priložnost za sklepanje novih poslov in posledično povečanje prihodkov, ne le optimizacijo stroškov.

Zakaj bi čakali dneve ali celo tedne na podpis pogodb in nato shranjevali neskončne kupe papirjev, če pa lahko podpisniki dokumente preprosto podpišejo kjerkoli in kadarkoli, saj so vedno na voljo v varnem oblaku. To pomeni, da ni več potrebe po fizičnem dostavljanju dokumentov ali iskanju kopij. Varno in zakonsko skladno okolje za izmenjavo dokumentov z e-podpisovanjem lahko zagotovite z uporabo InDoc EDGE v oblaku. In tako tudi svojim strankam ali partnerjem omogočite bolj intuitivno in enostavno izkušnjo podpisovanja in celovitega sodelovanja na daljavo.

Z e-podpisovanjem smo čas pristopa k skladom skrajšali za dve tretjini. Tako smo našim svetovalcem sprostili dodaten čas, da se bolje posvetijo vlagateljem.

Goran Djuratovič, direktor naložbenega svetovanja in trženja v družbi Generali Investments

Danes več kot milijarda uporabnikov po vsem svetu brez težav elektronsko podpisuje dokumente.

Vendar, ali je e-podpisovanje res varno in zakonito?

Odgovor je, da. Elektronski podpisi so splošno priznani in sprejeti malodane v celotnem modernem poslovnem svetu. Tako za poslovne kot osebne transakcije. Prav tako pa so varnejši od tradicionalnih podpisov na papirju in tudi precej bolj zahtevni, če ne že nemogoči za ponarejanje.

Varnost je prav ena izmed ključnih prednosti e-podpisovanja. Elektronski podpisi so namreč zaščiteni s šifriranjem in drugimi varnostnimi ukrepi, ki preprečujejo kakršnekoli naknadne spremembe dokumentov.

Ključni dejavnik pri tem je, da je mogoče e-podpise preveriti. Preverjanje je pomembno, ker je veliko pogodb, ki jih podpisujete, pravno zavezujočih. Če želite poslovati z zaupanjem, mora te dokumente spremljati revizijska sled, ki jih povezuje z vami.


Izberite e-podpis glede na zahtevano raven zanesljivosti identifikacije

V InDoc EDGE vam omogoča poleg  t. i. navadnega e-podpisa še možnost naprednega in kvalificiranega elektronskega podpisa, pri čemer je slednji tudi enakovreden lastnoročnemu podpisu.


Zato je pomembno, da v podjetju e-podpisovanje umestite v kontekst celovitega upravljanja življenjske poti digitalnega dokumenta, saj le primeren e-podpis ustrezno prispeva k dokazovanju veljavnosti elektronsko podpisanega dokumenta.

Vaš prvi korak k uvedbi e-podpisovanja je lahko temeljita analiza vaših procesov in zakonskih ter operativnih zahtev. Temu pa sledi izbor preverjene rešitve in izkušenega ponudnika, ki vam bo pomagal poenostaviti poslovanje.

Odkrijte kakšno dodano vrednost lahko e-podpisovanje v InDoc EDGE prinese  vaši organizaciji.

V vodiču smo zbrali deset ključnih koristi, ki jih prinaša e-podpisovanje v InDoc EDGE.